Ondernemend leren

Assen associeer ik met kleinschalige scholen, een schoolgebouw in het centrum van een woonwijk, voor kinderen uit de buurt en ouders die elkaar kennen van het schoolplein. Naar school op brede school Kloosterveste ziet er echter heel anders uit! De brede school zit in een enorm nieuw complex in de wijk Kloosterveen in Assen.

Naast de school zijn er ook huizen in het complex, een wijkcentrum, en sporthal, een gezondheidscentrum, fitness, en verder veel winkels, horeca en een grote parkeergarage. Niks geen schoolplein waar ouders hun kind afzetten en nog even met elkaar kletsen. Wel handig om in één moeite door boodschappen te doen. Hoe zal het zijn om hier naar school te gaan?

Brede school Kloosterveste bestaat uit de basisscholen Het Sterrenschip en Het Krijt, samen goed voor negenhonderd leerlingen. Verder maken een peuterspeelzaal en kinderopvang deel uit van deze brede school.

Beneden in het restaurant spreek ik twee leerkrachten: Geke Jagt van OBS Het Sterrenschip en Bertus Meijer van CBS Het Krijt. Vorig jaar deden ze met hun leerlingen mee aan het project en ze zijn er zeer over te spreken. Lees hun ervaringen in dit interview, dat uiteraard is afgenomen door leerlingen.

De digitale webkrant – Het Kloosterkanon – is een mooie vorm van ondernemend leren. Leerlingen spraken hun voorkeur uit voor een bepaalde rol, bijvoorbeeld schrijven, foto’s of film maken, of animatie. Ze moesten solliciteren, kregen vervolgens een cursus en daarna: aan het werk!



In de webkrant zijn veel voorbeelden te zien en te lezen. De leerkrachten zijn positief vanwege het enthousiasme van de leerlingen, maar ook omdat er zoveel relaties te leggen zijn met andere vakken. Het project heeft daardoor een grote meerwaarde. Ze koppelen zelf het project met de overige lesstof. De komende periode gaat dat gebeuren voor ‘de Gouden eeuw’.

Eeke Wervers, projectleider brede school Cultuurnetwerk Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten