Zingen en rappen

Melissa de Vreede van Cultuurnetwerk Nederland volgt de activiteiten van jongerencentrum Trapnotov in Almere Haven. Al een aantal jaren worden hier workshops streetdance, graffiti, rap, theater, zang en gitaar gegeven. Dit jaar wordt extra ingezet op het benaderen van kinderen van groep 8 van brede basisschool De Wierwinde. 

Groep 8 van De Wierwinde telt dit schooljaar slechts veertien leerlingen. Een overzichtelijk aantal. Sinds de zomervakantie verzorgt Trapnotov iedere vrijdagmiddag workshops. Soms worden deze op school gegeven, soms buiten en soms in het Jongerencentrum.

Sinds januari staan zang en rap op het programma. Gedurende een aantal weken gaan zeven leerlingen rappen en zeven leerlingen zingen. Na een eerste kennismaking is de belangstelling gepeild: precies de helft wilde zingen terwijl de andere helft het rappen wel zag zitten.

De rap- en zangworkshops vinden voor de derde keer plaats, als ik op 21 januari een kijkje kom nemen. De leerlingen zijn al gewend aan hun docenten en komen het Jongerencentrum binnen, alsof ze dat al jaren doen. Ze voelen zich er overduidelijk thuis en de jongerenwerkers worden dan ook enthousiast begroet.

De leerlingen die zang volgen, hebben een liedje voorbereid. Om de beurt stappen ze het podium op om het aan elkaar te laten horen. Voor dat zingen in een microfoon is durf vereist. Vanzelfsprekend vinden de meesten het behoorlijk eng. Uiteindelijk overwint iedereen zijn angsten en als het eenmaal is gebeurd, mogen ze allemaal met recht trots zijn. Ook de leerkracht van groep 8 zingt mee, en ook zij laat weten zo'n microon maar een eng ding te vinden.

Intussen zwoegt de andere helft van de groep op het schrijven van teksten voor een rap. Het valt niet mee de teksten aan te passen aan het ritme. Gaandeweg ontstaan er ontroerende probeersels, die aan het einde van de middag ten gehore worden gebracht.

Volgende week gaan beide groepen weer verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten