Brug

Om de wijk De Hoven te bereiken moet je vanuit Zutphen de brug over. De vorige keer dat Finn en ik dat als voetgangers waagden, kolkte de IJssel donker en dreigend onder ons door en stonden de kaden onder water. Nu, een half jaartje later, liggen de uiterwaarden breeduit in de zon en stroomt de rivier kalm in haar kiezelige bedding.

Ook op het Educatief Centrum De Hoven (school, kinderdagverblijf en bso) gaan de veranderingen snel. Er wordt gewerkt vanuit één visie: die van het ondernemend leren. Uitgangspunt is dat kinderen creatief met hun talenten omgaan en persoonlijke initiatieven ontplooien. Cultuureducatie past daar natuurlijk prima bij.

Op een studiebijeenkomst in oktober 2010 met alle medewerkers, onder leiding van Peter Lakke (OOG) en Miranda Siemelink (Edu-Art) formuleerden ze de volgende ambities: ‘De medewerkers van De Hoven willen alle zeven disciplines van kunst en cultuur blijven aanbieden: muziek & zang, dans, dramatische vorming, beeldende kunst, literatuur, media-educatie en cultureel erfgoed.

Verdieping voor of na bijvoorbeeld een museumbezoek of dansvoorstelling is wenselijk. Er is behoefte aan meer aandacht voor beeldende vorming bij de bso en in het hele centrum voor poëzie en multimedia. (Luisteren naar) klassieke muziek zou versterkt mogen worden, evenals het bezoeken van cultureel erfgoed.’

Nu, een dikke zeven maanden later, later ligt er een uitgebreid en helder beleidsplan waarin de ambities zijn uitgewerkt. Die worden de komende jaren stapsgewijs ingevoerd en uitgevoerd. Het plan wordt bovendien uitgebracht in een populaire versie zodat bijvoorbeeld ook de ouders er kennis van kunnen nemen. De veranderingen zijn nu al zichtbaar.

Als onderdeel van het OCW-project is een lokaal ingericht als permanent atelier en zijn overal door de school, pardon door het educatief centrum, stellages en vitrines gebouwd met kunst van de kinderen. Het atelier wordt na de zomervakantie officieel geopend door een beeldend kunstenaar die met de medewerkers, ouders en kinderen mozaïeken ontwerpt en daarmee de buitenruimte een kunstzinnig gezicht geeft.

De Hoven ademt straks aan alle kanten kunst en cultuur. Een prachtig vooruitzicht. Met een gerust hart namen we de weg terug over de IJsselbrug. We hebben er alle vertrouwen in dat de plannen worden verwezenlijkt. Daarvoor staat de combinatie van gedeelde visie en oprecht enthousiasme garant.


Lodewijk Ouwens, begeleidingscommissie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten