De plannen van BS 't Koggeschip Amsterdam

Op 1 maart 2006 startte brede school ’t Koggeschip in een nieuw gebouw. De school heeft meer dan 600 leerlingen. De school staat ook open voor ouders, leerlingen van andere scholen en wijkbewonersvoor taalcursussen, sportbeoefening of andere activiteiten.

Talentgebieden
't Koggeschip werkt met vier talentgebieden:
1) Sport, Lijf & Gezondheid
2) Kunst & Cultuur
3) Natuur & Wetenschap
4) Communicatie & Nieuwe Media

In samenwerking met tal van partners uit de wereld van welzijn en cultuur, profileert de school profileert zich vooral op de eerste twee gebieden.

Inhoud van het project
Op het gebied van dans, theater en muziek zijn er voor iedere jaargroep trajecten opgesteld waarin kinderen kennismaken met cultuur. De eerste lessen van deze trajecten vinden binnenschools plaats. Vervolgens zijn er lessen in het kader van de brede school waarin leerlingen zich verder kunnen bekwamen. Deze lessen worden doorgaans verzorgd door vakdocenten van culturele instellingen. Ook leerlingen van andere scholen kunnen hierbij aansluiten. Voor talentvolle en geïnteresseerde leerlingen is er een vervolgtraject bij de culturele instellingen. Zij kunnen bijvoorbeeld terecht bij jeugdtheaterschool 4-West, de muziekschool Amsterdam en muziekcentrum Aslan.

Een vergelijkbare opbouw wordt gerealiseerd bij het muziektheaterproject The Lion King voor de bovenbouw. Binnen schooltijd wordt hieraan 10 weken. Extra gemotiveerde leerlingen kunnen zich inschrijven voor het buitenschoolse aanbod dat acht weken duurt. Ook leerlingen uit de bovenbouw van twee buurtscholen kunnen hieraan deelnemen. De gezamenlijke presentatie van The Lion King is toegankelijk voor ouders en wijkbewoners.

Doelstellingen
De brede school werkt aan talentontwikkeling op drie niveaus: niveau 1 en 2 worden zowel binnen- als buitenschools aangeboden op dezelfde locatie, vervolgens is voor niveau 3 eventueel doorstroming mogelijk naar andere instellingen. Zo ontstaat een keten: binnenschool – buitenschool – doorstroom. De leerlingen maken in alle fasen niet alleen kennis met muziektheater, maar werken ook aan hun uitstraling, energie en concentratie. Bovendien leren ze samen te werken.

Beoogde resultaten
De visie van basisschool ’t Koggeschip zal worden vastgelegd in een artikel. Hierin zal aandacht worden besteed aan de wijze waarop de talenten van de leerlingen de kans krijgen tot bloei te komen. Ook de samenwerking met andere scholen, culturele instellingen en het stadsdeel komen aan de orde. En de werkwijze van de icc’er.

Meer informatie
BS 't Koggeschip, Amsterdam
Welzijnsorganisatie Impuls
Muziekschool Amsterdam
Theaterschool 4West
Circus Elleboog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten