Open Podium

Melissa de Vreede van Cultuurnetwerk Nederland volgt de activiteiten van jongerencentrum Trapnotov in Almere Haven. Al een aantal jaren worden hier workshops streetdance, graffiti, rap, theater, zang en gitaar gegeven. Dit jaar wordt extra ingezet op het benaderen van kinderen van groep 8 van brede basisschool De Wierwinde.

Het is donderdagavond 16 december. In Trapnotov is het gezellig druk. Van peuters tot bejaarden en alle leeftijden daartussenin hebben de weg naar het jongerencentrum weten te vinden ondanks sneeuw en gladheid. De overgrote meerderheid van de aanwezigen wordt echter gevormd door jongeren tussen 12 en 18 jaar. Om hen is het dan ook te doen vanavond. Het is Open Podium en dat betekent dat er korte presentaties worden verzorgd door leerlingen die de eerste paar maanden van dit schooljaar na schooltijd workshops volgden. Er wordt zenuwachtig gegiecheld en heen en weer gerend. Het is dan ook niet niks om in je eentje een poplied of een gitaarstuk ten gehore te brengen voor publiek. En dat na slechts een paar weken les!
 
Maar dan neemt Annemieke Haks, coördinator van Trapnotov, het woord. Zij heet alle opa's, oma's, ouders, vrienden en vriendinnen van harte welkom en vertelt wat we deze avond kunnen verwachten. Ook legt ze voor degenen die dat nog niet weten, uit wat Trapnotov allemaal doet voor jongeren van 12 tot 23. En ze vraagt van het publiek clementie en waardering voor degenen die gaan optreden.

Die oproep is niet tegen dovemansoren gezegd. Alle optredens worden met luid applaus ontvangen, ook al moet af en toe een liedje over, gaan niet alle danspasjes helemaal gelijk of duurt het stemmen van een gitaar soms langer dan het optreden. Voor ieder optreden vertelt de betreffende docent kort iets over zijn lessen en over degenen die op het podium staan. De sfeer is opperbest. De jongeren worden door hun docenten erg op hun gemak gesteld. En ook de overige medewerkers en stagiaires van Trapnotov stralen warmte en belangstelling uit. Het kan niet anders, of jongeren voelen zich welkom in dit centrum. En dat is ook precies de bedoeling.

Op 21 januari gaan we in brede school de Wierwinde kijken. Daar worden iedere vrijdagmiddag lessen verzorgd door de docenten van Trapnotov. Leerlingen die de lessen leuk vinden, kunnen na schooltijd meedoen aan de workshops. Zo leren zij het jongerencentrum kennen en komen zij alvast in contact met jongeren uit het voortgezet onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten