Een stage die er toe doet

Het project Cultuur en natuur nemen de wijk wordt begeleid door een groot aantal stagiairs. Allereerst zijn er drie stagiairs van de NHL Hogeschool Leeuwarden, een student CMV, iemand van de lerarenopleiding Beeldend en een student Omgangskunde. Zij begeleiden de kinderen, maar minsten zo belangrijk is hun begeleiding van de MAS-leerlingen. MAS staat voor maatschappelijke stage, en twaalf leerlingen van het naburige AOC doen hun MAS bij dit project.

Het zijn vmbo-leerlingen, slechts een paar jaar ouder dan de groep 8 kinderen, die in het begin behoorlijk moesten wennen aan hun rol. Ze waren nu niet zelf leerling, maar begeleider van jongere kinderen, met de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Dat betekende ook op je woorden letten, en kinderen helpen als het te moeilijk voor ze werd. Maar ook als vmbo'er omgaan met slimme basisschoolleerlingen, op wie je vooral overwicht hebt door je leeftijd. Door de goede begeleiding door de hbo-stagiairs ging dat steeds beter.

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)
De drie hbo-stagiairs hadden een belangrijke rol. Interessant is hun onderzoek, ze proberen te toetsen wat de kinderen leren van dit project. Hiervoor hebben ze een 0-meting afgenomen, zodat ze na afloop kunnen kijken wat de kinderen geleerd hebben over kunst, cultuur en natuur. Daarnaast kwam iedere woensdagmorgen om 8 uur de hele groep bij elkaar, waarbij de drie hbo-studenten de vmbo'ers instrueerden.

Wat stond er die dag op het programma en wat werd er van hen verwacht? Ook eventuele knelpunten konden daar besproken worden. Door de goede voorbereiding en nabespreking ging de begeleiding goed, en voor zover ik het gezien heb waren de vmbo'ers serieus en met veel plezier aan het werk. Verder gaven de hbo'ers de kinderen ook advies bij het werken aan hun beelden, bijvoorbeeld over kleurgebruik en ruimtelijkheid.

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)
 Daarnaast waren er nog twee stagiairs van het Friesland College, van de opleiding helpende zorg en welzijn. Twee potige knapen, waarvan de een ambulancebroeder wil worden en de andere met TBS'ers wil gaan werken. Wat moeten zulke jongens met kinderen uit groep 8? Dat was even zoeken geblazen, maar gelukkig konden ze helpen met het sjouwen van het gereedschap en alle andere materialen die voor het project nodig waren.

Onverstoorbaar gingen ze hun gang, niet gehinderd door de kinderen, die af en toe wel aan het testen waren hoe ver ze met deze jongens konden gaan. Gedurende de ochtend gingen ze steeds meer met de kinderen samenwerken, en later zag ik ze geconcentreerd staan schilderen aan een totempaal. Aan het einde liepen ze, omringd door een aantal jongens uit groep 8, over het terrein. Toch wel interessant, die grote knapen.

Door Eeke Wervers, Cultuurnetwerk Nederland

***
Kunst en Natuur nemen de wijk heeft ook een eigen Hyvespagina,
met een filmpje, nog meer blogs en heel veel beeldmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten