Naar een afronding

Woensdag 6 april, de laatste dag dat de leerlingen van de brede school Sloatterwald werken aan hun kunstwerken van natuurlijk materiaal. Het is de zesde week van het project en morgen wordt de tentoonstelling officieel geopend. De eerste twee weken verzamelden ze takken en stronken in het bos. Op de derde dag maakten ze hun ontwerp en de afgelopen drie weken werkten ze iedere woensdag twee uur aan hun kunstwerk.










© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)

Het gaat verbazend snel. De kinderen werken in groepjes van zes tot acht, en hebben begeleiding van stagiairs. Aan het begin van de ochtend vraag ik me af of het allemaal wel gaat lukken, maar om 12 uur staan er prachtige werken. Vol enthousiasme werpen de kinderen zich op de constructie van de beelden, en gaan vervolgens verwoed aan het schilderen. Jammer, ik vind juist de natuurlijke materialen mooi. Het werk verandert er behoorlijk door, en natuurlijk werkt de kleur soms ook juist heel sterk.

Uiteindelijk staan er op het grasveld een aantal bijna sjamanistische beelden. Met hout, touw en jute zijn mens- en dierfiguren gemaakt, totempalen en tenten die op tipi's lijken. Het lijkt alsof ze willen benadrukken dat het hier om kunstwerken gaat, door er hekjes om heen te zetten. Soms alleen palen, zodat een magische cirkel ontstaat van felgekleurde staken, soms ook met een touw er omheen.










© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)

Tijdens de nabespreking blijken de meeste kinderen tevreden over hun werk. Hier en daar was er wel wat onenigheid over de afwerking: andere ideeën over de constructie of andere kleuren mooi vinden. De kinderen zijn ook trots op hun werk. Ze komen bijna allemaal naar de officiele opening de volgende dag, waar ze aan familie en andere belangstellenden ook hun eigen werk kunnen toelichten.

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)


***
Kunst en Natuur nemen de wijk heeft ook een eigen Hyvespagina,
met een filmpje, nog meer blogs en heel veel beeldmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten