Talenten komen tot uiting in uniek kunstproject!

Afgelopen woensdag werd ik op het laatste moment gebeld om op OBS Het Slingertouw te werken. De leerlingen waren al druk in actie met hun schoolse vakken in een prachtig bredeschoolgebouw.

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)
De groep 8 waar ik werkzaam was mocht zich kort daarna uitleven in een project waarbij ze aan een kunstobject werkten in het park. Ik kom wel vaker projecten tegen in het onderwijs en zie dat dat geregeld niet helemaal uit de verf komt en soms als verplichting wordt gezien. Niet sceptisch maar kritisch ging ik met de kinderen naar het park om aan de slag te gaan.

De leerlingen werkten in groepen onder de leiding van een leerling uit het voortgezet onderwijs aan prachtige bouwwerken van hout. Alles onder de leiding van Ateliers Majeur en kunstenaar Gerrit Terpstra. De kinderen vertelden vol enthousiasme dat ze het hout uit het bos in Oranjewoud hadden gehaald en nu al twee weken aan de slag waren om hiermee een bouwwerk te maken om het kale grasveld in de nieuwbouwwijk te 'upgraden'.

Na enigszins de groep aan het werk te hebben gezet kon ik zien wat er gebeurde op dit grasveld. Alle leerlingen waren enthousiast aan de slag met hun bouwwerken. Het was mooi dat de leerlingen een vrije opdracht hadden en zich daardoor konden uiten op hun eigen manier en hun eigen talent naar voren konden laten komen.

Leerlingen konden hun beeldende talenten laten zien in de vormgeving van hun werk en bij het kleurgebruik, terwijl anderen juist hun technische talent konden inzetten. Naast deze creatieve en technische vaardigheden werd het vermogen tot samenwerking gestimuleerd doordat er een groepswerk werd gemaakt.

Zo vond natuurlijk materiaal in de vorm van kunstobjecten een plaats in de nieuwbouwwijk waar alle bewoners van kunnen genieten. Het karakter van de brede school kwam verder tot uiting doordat ook de cliënten van Zorginstelling Talant hun bijdrage leverden. Ook de aanwonende ouderen konden vanuit hun raam genieten van de activiteiten met de fascinerende objecten als nieuw uitzicht. Een absolute win-win situatie!

De school heeft haar doelstelling samengebracht in een aantal krachtige termen te weten: kind, veilige school, naar eigen kunnen met vertrouwen, uitdaging, ondersteuning en samen. Deze uitgangspunten komen in dit project heel goed tot uiting. In een periode waarin de basisschool steeds meer wordt gedwongen om goed te scoren op het gebied van rekenen, taal en lezen was dit een verademing. Projecten als deze ontwikkelen vaardigheden die een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de schoolse vakken.

Complimenten voor OBS het Slingertouw, projectcoördinator Bredewijkschool Annemarie Elout, Ateliers Majeur en kunstenaar Gerrit Terpstra voor het initiëren van dit project!

Auteur Sander Balk, invalleerkracht op OBS Het Slingertouw


***
Kunst en Natuur nemen de wijk heeft ook een eigen Hyvespagina,
met een filmpje, nog meer blogs en heel veel beeldmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten