Kunst- en natuureducatie

In dit project gaan kunst en natuur hand in hand. Kunstenaars van Ateliers Majeur en Jan Piet de Boer van Landschapsbeheer Friesland begeleidden samen het project. De natuur om Heerenveen is prachtig, maar volgens kwartiermaker Annemarie Elout leek het alsof sommige kinderen nog nooit in het bos waren geweest. Het verschil tussen cultuur en natuur werd steeds duidelijker, wanneer wordt natuur cultuur? De leerlingen realiseerden zich dat er in Nederland nauwelijks natuur te vinden is, dat bijna alle natuur is vormgegeven door de mens en cultuurlandschap is. 

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)
 Vanuit Ateliers Majeur zijn Pieter Jan Struik en Gerrit Terpstra bij het project betrokken. Pieter Jan is docent en begeleidt onder meer de leerkrachten en stagiairs, maar ook de kinderen. Gerrit is kunstenaar en werkt wel vaker als kunstenaar-docent op scholen. Deze manier van werken is voor hem nieuw, om een aantal weken zo intensief met de kinderen te werken aan deze grote beelden. Voor de leerlingen is het bijzonder, zo'n volwassen man met grijs haar die kunstenaar is. Hij geeft allerlei advies over ontwerp en uitvoering, en de laatste dag helpt hij met technische dingen, zoals constructieproblemen. Verder is hij vooral bezig met het uitdelen van gereedschap, verf en kwasten.


© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)
Annemarie Elout is de spin in het web, zij zorgt ervoor dat alles geregeld is, iedereen geïnformeerd is, alle materialen er zijn, en nog veel meer. Een echte duizendpoot. Ze is zeer te spreken over het project, volgens haar hebben de kinderen veel geleerd. Allereerst 'van niets iets maken'. Dat doen kinderen niet zo vaak meer, en het was ook iets waar ze zich toe moesten zetten. Het is wel zo makkelijk als de juf of meester zegt wat je moet maken, maar dat was nu juist niet de bedoeling! Ze moesten echt zelf dingen bedenken en die uitvoeren. Ook leren ze goed kijken, in het bos al naar geschikte hout, en nu naar de vorm(geving) van hun kunstwerk. Sowieso de confrontatie met kunst, cultuur en natuur, die woorden zeiden sommige leerlingen helemaal niets. Ook volhouden, iets afmaken en door weerstand heengaan is iets wat vooral de laatste dag een rol speelde. En natuurlijk samenwerken, beslissingen nemen en taken verdelen, vaardigheden die ook bij andere opdrachten op school goed van pas komen.

© Jurjen van der Hoek (Ateliers Majeur)

Door Eeke Wervers (Cultuurnetwerk Nederland)

***
Kunst en Natuur nemen de wijk heeft ook een eigen Hyvespagina,
met een filmpje, nog meer blogs en heel veel beeldmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten