Krimse jeugdrevue groot succes


De vorige keer sneeuw en ijs. Nu, op 1 april, is het lente in De Krim, op de grens van Overijssel en Drenthe. Het Dorpshuis is snel gevonden, sterker nog: je kunt het niet missen. Overzichtelijke afstanden hier. Binnen de vertrouwde combinatie van bruine kroeg met meeslepende muziek, sporthal en feestzaal met podium.

Back stage is het spannend. Twintig kinderen en vier volwassenen bereiden zich voor op hun optreden in de Jeugdrevue. Draaiboeken aan de muur van de kleedkamers. De acteurs leggen de laatste hand aan hun outfit. Albert Kuper, de regisseur, gelouterd in 35 jaar Krimse volwassenrevue, houdt het overzicht en stuurt de kinderen met vaste hand achter de coulissen.

De zaal stroomt vol met honderd blonde kinderen, voor mij als Rotterdammer een ongebruikelijk panorama. Live muziek van de muziekdocent, de eerste rolvaste aankondiging van een kleine jongen in een burgemeesterspak en het doek gaat op.

De revue is wat het is: een opeenvolging van korte, humoristische scènes, afgewisseld met liedjes. Alles speciaal geschreven voor deze gelegenheid. De zaal klapt en lacht, met pauze mee meer dan een uur. Succes!



Een beeldimpressie van de Krimse revue (bekijk hier het volledige album) ©  Bert Jonkhans

Het begon allemaal, zoals eerder beschreven, met de wens van de twee basisscholen in het dorp, om de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Met drama. De cultuurcoach uit Hardenberg vond een prima dramadocent. Die ontwierp drama lessen voor de 3 hoogste leerjaren, gebaseerd op de taalmethode en gaf workshops aan de leerkrachten.

Drama is nu niet meer weg te denken en de methode wordt binnenkort officieel uitgegeven. Verankerd heet dat. Want de ontwikkeling is niet meer te stuiten. Er zijn aardig wat scholen in de omgeving die belangstelling hebben voor deze aanpak. In De Krim willen de scholen uitbreiding naar de eerste leerjaren. Ze zoeken naar financiering.

De Krimse Revue is opgetogen over zoveel nieuwe aanwas. De regisseur zegt dat hij de kinderen zich 100% heeft zien verbeteren: meer lef, meer taal, meer zelfvertrouwen. De talentjes gaan door, volgend jaar aangevuld met kinderen die drama hard nodig hebben.

De zenuwen zijn nog niet helemaal in bedwang. Morgenavond komt de apotheose: de voorstelling voor de volwassenen. Het dorp loopt uit. En passant hoorde ik dat er tussen de bedrijven door een romance opgebloeid is tussen een jongen en een meisje van de twee verschillende scholen. De titel voor volgend jaar staat vast: Romeo en Julia.

Lodewijk Ouwens, begeleidingscommissie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten