Project Heerenveen afgesloten

De Heerenveense Courant publiceerde dit artikel over de afsluiting van het project.

Heerenveen - Na zes woensdagen hard werken is het project "Kunst en Natuur Nemen de Wijk" donderdag afgesloten. Kinderen van de basisscholen De Burcht en Het Slingertouw hebben onder leiding van MAS studenten materiaal uit de natuur gehaald om er kunst van te maken.

De samenwerking van kunstencentrum Ateliers Majeur, Landschapbeheer Friesland, Staatsbosbeheer, Talant en het basis- en voortgezet onderwijs in de wijk kan terugzien op een geslaagde organisatie.

Had wijkwethouder Age Hartsuiker als openingshandeling vijf weken eerder een berk in het bos deels blauw geschilderd, nu mocht hij de ontstane openlucht tentoonstelling als afsluiting van het project onthullen.


Wethouder Age Hartsuiker knipt een lint, geholpen
door Erik-Jan Schoonhoven en Bonnie van Zwol.

Eerst werd de blauwe boom omver gehaald. "Blauw, als historisch symbool van deze rode regio", zo gaf begeleidend en inspirerend kunstenaar Gerrit Terpstra aan, "want het geeft de strijd aan tegen het drankmisbruik onder de arme bevolking."

In optocht ging de boom de Heerenveense woonwijk Skoatterwâld in om opgehangen te worden aan MFA De Spil. Een door NHL-student Roel Jetze van Assen gemaakte film van het project werd vertoond, waarna Hartsuiker aangaf dat de gemeente Heerenveen blij is met dergelijke educatieve initiatieven.

Met hulp van twee Talantcliënten knipte hij vervolgens enkele linten door om zich daarna bijzonder te interesseren voor de kunstwerken. De beelden staan nog enkele weken te kijk op het veld voor De Spil, waar de kruin van de blauwe boom stille getuige is van de natuur die cultuur werd.

De metershoge blauwe stam is achtergebleven in het bos om daar de herinnering levend te houden. "Want", wees onderwijzer Siep van der Zee de belangstellenden erop, "de boom leeft en huilt omdat hij onthoofd achterblijft. Kijk, de sapstromen lopen nog en laten het blauw glinsteren."
© Redactie Heerenveense Courant & brede school Heerenveen

***
Kunst en Natuur nemen de wijk heeft ook een eigen Hyvespagina,
met een filmpje, nog meer blogs en heel veel beeldmateriaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten